joi, 27 decembrie 2012

Ordonanta de urgenta care modifica legea medierii


Ordonanta de urgenta ce completeaza legea medierii:
M. Of. nr. 0878 din 21 Decembrie 2012
Act nr. 90/12 Decembrie 2012 – Bucuresti. Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, precum şi pentru modificarea art. II din Legea nr. 115/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (201200878)  Guvernul României Bucuresti 2012 cu urmatorul continut http://mediatorbucurestimustateanu.ro/ordonanta-de-urgenta-9012-dec2012-ce-completeaza-legea-medierii/

Ordonanta care modifica legea medierii


Ordonanta de urgenta ce completeaza legea medierii:
M. Of. nr. 0878 din 21 Decembrie 2012
Act nr. 90/12 Decembrie 2012 – Bucuresti. Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, precum şi pentru modificarea art. II din Legea nr. 115/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (201200878)  Guvernul României Bucuresti 2012 cu urmatorul continut http://mediatorbucurestimustateanu.ro/ordonanta-de-urgenta-9012-dec2012-ce-completeaza-legea-medierii/

luni, 12 noiembrie 2012

Pot divorta fara avocat ?


Ce sanse de castig am intr-un divort daca nu apelez la un avocat ? intreaba o doamna din Bucuresti, mama a doi copii, care se plange ca nu are bani de avocat si ca sotul o ameninta ca o lasa fara copii in cazul in care deschide o actiune de divort la judecatorie.
Divortul – desfacerea casatoriei , este permis Continue reading →

Cat costa un divort fara avocat ?


Tarife divort prin acordul partilor la mediator,tarife pentru divortul prin acordul partilor la mediator , mediator divort pretCAT COSTA DIVORTUL PRIN MEDIERE sunt temele la care trebuie sa raspund de fiecare data cand sunt sunat pentru programarea unei sedinte de mediere sau a unei sedinte de informare gratuita despre mediere in Bucuresti.
Daca doriti un raspuns simplu si direct va pot spune ca Citeste mai departe »

miercuri, 7 noiembrie 2012

Reprezentat de avocat la mediere ?


Increderea in institutia avocatului, castigata in timp, face ca unele persoane sau firme sa isi doreasca in orice situatie de conflict sa aiba alaturi sfatuitorul juridic de incredere – avocatul !
Trebuie sa mentionez inca de la inceput ca LA MEDIERE ESTE RECOMANDAT CA Continue reading →

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Solutia anti - divort !


Ca si mediator pot spune ca am o experienta in desfacerea casatorilor suficent de incarcata incat sa militez pentru pastrarea familiilor fie si cu riscul de a avea mai putini clienti in biroul meu de mediere.
Familia nu este nici nucleul de baza al societatii si nici o chestie traditionala pe care o putem demonta in numele modernismului, a progresului sau a altor miniciuni mondene, de importFamilia inseamna dragoste, inseamna echilibru, inseamna unul sau poate mai multi copii sensibili, cu sentimente si dorinte si necesitatea de a trai alaturi de ambii parinti.
Asadar, inainte de a ajunge la avocat sau la mediator pentru divort asigura-te ca Continue reading →

marți, 23 octombrie 2012

Cum evit ancheta psihosociala pentru incredintare minor cu ajutorul medierii


Ancheta psihosociala ( ancheta sociala) prevazuta si de Noul Cod Civil pentru stabilirea domiciului sau dupa caz incredintarii minoruluipentru situatia in care unul dintre parinti renunta de bunavoie la custodia comuna ), in cazul desfacerii casatoriei din culpa, in formula clasica cu judecator, avocat, aprod etc, nu este o prevedere aplicabila si cand vorbim de divort prin mediere.
Pentru ca,
Legea 115/2012 zice la punctul 18, c la articolul 64, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
“(1^1) Acordurile de mediere incheiate intre parti, in cauzele/conflictele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, imbraca forma unei hotarari de expedient.”

Stiim deja ca divort prin mediere. este, Continue reading →

luni, 22 octombrie 2012

MODEL ACTE DIVORT CONFORM N.C.P.C 2013


In cazul in care nu va descurcati numai cu modelele de cereri de divort prezentate mai jos si considerati ca aveti nevoie de un profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor nu ezitati sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site.
S-ar putea sa va mai intereseze:

 A. MODEL CERERE  DIVORT DIN CULPA art. 373, art. 379 lit. b

DOMNULE PREŞEDINTE,  Continue reading →

Cum pot sa preschimb termenul de judecata la un divort ?


Termenele de judecata oferite de judecatoriile din Bucuresti, in cazul unui divort sunt de multe ori exagerat de mari din cauza numarului mare de dosare pe care judecatoriile din Bucuresti le au. In anii de experienta ca mediator in Bucuresti am intalnit cazuri de termene de la sase luni si pana la un an sau si mai mult de la depunerea actiunii si pana la primul termen de judecata, ca sa nu mai vorbim de timpul total de asteptare pana la pronuntarea divortului.
Pe langa avantajele pe care medierea le ofera, un mare avantaj este acela al posibilitatii reducerii termenului de judecata la divort, sau la orice alt tip de proces.
Legea 192/2006 spune la Art. 2. – (1) :
“ Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, convenind sa solutioneze pe aceasta cale orice conflicte in materie civila, comerciala, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de prezenta lege. “
Prin urmare, in oricare faza a procesului va aflati, Continue reading →

duminică, 21 octombrie 2012

NU neaparat DIVORT


Nu vreau sa divortez, nu imi doresc sa divortez, nu stiu cum sa scap de divort, ce este de facut?
Nu vreau sa divortez, nu vreau sa imi las copii fara ambii parinti, refuz divortul,  imi vreau familia si linistea casei inapoi ! 
Sunteti in pragul unui divort pe care nu il doriti iar situatia va scapa de sub control ? Linistea de acasa este inlocuita cu discutii zilnice, cu strigate si lacrimi   iar salvarea nu mai vine de nicaieri ? Partenerul/partenera  de viata va invita zilnic la judecatorie pentru a depune actiunea de divort si odata cu aceasta sa puneti capat casniciei pe care o aveti ? V-ati gandit la solutia oferita de mediere ? Continue reading →

Acord de mediere definitie


Acordul de mediere  este un tot contract,  în condițiile art. 942 Cod civil (cu unele excepții ), o convenție care, pe tărâm probator, are valoarea unui înscris sub semnătură privată , potrivit art. 58, alin. 1, teza ultimă. Acordul de mediere va îndeplini condițiile cerute de lege, în funcție de obiectul său, obiect diferit de la caz la caz, în funcție de natura conflictului mediat. În situațiiile în care este necesar a fi îndeplinite anumite condiții de fond și formă, potrivit legii , acordul de mediere va trebui supus încuviințării instanței ori autentificării notarului public, după caz.

Diferenta intre contract de mediere si acord de mediere Continue reading →

Contract de mediere definitie


Contractul de mediere este acordul de voință cu privire la soluționarea unui conflict, prin procedura medierii, în condițiile Legii 192/2006, contract încheiat între mediator, pe de o parte, și părțile conflictului, pe de altă parte, convenție prin care mediatorul se obligă să depună toate diligențele necesare în vederea soluționării amiabile a conflictului iar părțile își asumă obligația de a achita mediatorului un onorariu si cheltuielile aferente derulării procedurii și soluționării conflictului, obligându-se totodată să respecte regulile aplicabile medierii.
Potrivit definiției date mai sus, în conformitate cu prevederile legale, contractul de mediere se încheie între mediator, pe de o parte, și părțile conflictului pe de altă parte.

CONTRACT DE MEDIERE


Model contract de mediereModel acord de mediere, precum si restul modelelor dedocumente necesare unui birou de mediatorputeti gasi in FORMULARE MEDIATOR. 
Diferența dintre Contractul de mediere și Acordul de mediere.
Contract  de mediere definitie
Contractul de mediere este acordul de voință cu privire la soluționarea unui conflict, prinprocedura medierii, în condițiile Legii 192/2006, contract încheiat între mediator, pe de o parte, și părțile conflictului, pe de altă parte, convenție prin care mediatorul se obligăsă depună toate diligențele necesare în vederea soluționării amiabile a conflictului iar părțile își asumă obligația de a achitamediatorului un onorariu si cheltuielile aferente derulării procedurii și soluționării conflictului, obligându-se totodată să respecte regulile aplicabile medierii.
Potrivit definiției date mai sus, în conformitate cu prevederile legale, contractul de mediere se încheie între mediator, pe de o parte, și părțile conflictului pe de altă parte.
Prin urmare, obiect generic al contractului de mediere îl constituie chiar procedura medierii propriu-zise ce urmează a fi derulată, cu acordul tuturor părților contractului de mediere, în condițiile legii și ale clauzelor ce se vor stabili prin contract, procedură ce are drept scop imediat generarea soluțiilor reciproc avantajoase, pentru a se pune capăt conflictului în mod amiabil. Astfel, obiect subsidiar al contractului de mediere îl constituie conflictul dintre părți.
Sub sancțiunea anulării, contractul de mediere va cuprinde anumite clauze obligatorii, impuse de lege,sancțiunea omiterii uneia din aceste clauze expres prevăzute de art. 45 fiind cea a nulității relative.
Acord  de mediere definitie Continue reading →

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Avocat divort sau mediator divort ?


Sunteti in pragul unui divort si nu stiti inca ce formula juridica sa folositi pentru divortul dumneavoastra ? Avocat divort sau mediator divort ? Justitei clasica sau mediere ?  Sa fiti sigur de castigul necesar obtinut prin mediere sau sa va asumati riscul de a castiga sau a pierde in justitie ? Sunt intrebari pe care le are orice persoana care considera necesara desfacerea casatoriei in care se afla. 
Noul Cod Civil creeaza noi oportunitati cetatenilor care vor sa isi refaca viata fara ca desfacerea casatoriei sa presupuna obligatoriu un vinovat pentru sfarsitul unei casniciei atunci cand este cazul.
Legiuitorul ofera astfel cetatenilor mai multe posibilitati dar degreveaza si instantele de judecata de o parte din dosare pentru ca, stim bine, un proces in Romania se poate intinde si pe perioade de ani de zile.
Divortul se poate face astazi si in forma clasica in Instanta, dar si pe cale amiabila, cu ajutorul unui Mediator.
Si totusi, de ce sa apelez la un mediator in cazul unui divort ? Continue reading →

joi, 18 octombrie 2012

Consilul de mediere


Adresă: Str. Piaţa Sf. Ştefan nr.7, sector 2, Bucureşti. Pentru harta click aici
Telefoane: 021.330.25.60; 021.330.25.61; 021.315.25.28
TelVerde:  0800.800.125 (destinat publicului pentru obţinerea informaţiilor din domeniul medierii)
Fax: 021.330.25.28
Programul instituţiei:
Luni – Vineri  08:00-16:00
Program cu publicul:
Marţi – Joi  11:00-15:00
La fel de util va mai putem oferi :

Contract de mediere

Model contract de mediere, cu ajutorul caruia puteti incheia un contract de mediere conform NCPC, precum si alte modele de acte utile unui birou de mediator, puteti gasi  in rubrica : FORMULARE .

Tarife divort


Tarife divort prin acordul partilor la mediator,tarife pentru divortul prin acordul partilor la mediator , mediator divort pretCAT COSTA DIVORTUL PRIN MEDIERE sunt temele la care trebuie sa raspund de fiecare data cand sunt sunat pentru programarea unei sedinte de mediere sau a unei sedinte de informare gratuita despre mediere in Bucuresti.
Daca doriti un raspuns simplu si direct va pot spune ca Continue reading →

luni, 15 octombrie 2012

MODEL ACORD DE MEDIERE


ACORD DE MEDIERE
Încheiat la data de ____________
în baza Contractului de Mediere Nr. _____ din ____________

duminică, 14 octombrie 2012

Acte divort


Acte divort .
Asa cum stim din presa, odata cu intrarea in vigoare a legii 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 inainte de a merge la judecatorie pentru divort, trebuie sa faceti dovada ca ati participat la o sedinta de informare gratuita obligatorie despre mediere. Trebuie sa stim ca de acum nu mai avem nevoie de acte divort, avocat divort, termene divort ,cum se intampla pana acum. Divotul se poate rezova rapid, fara termene, fara taxa de timbru, fara cheltuieli inutile, fara spalat rufele in public, totul discret, fara mari cheltuieli, si cel mai rapid posibil – la mediator. Chiar isi in conditiile in care in urma casniciei au rezultat copii care sunt minori, sau in cazul in care pe langa divort mai este in discutie un partaj greu, cu neintelegeri , medierea este solutia moderna, rapida, discreta, si necostisitoare pentru divortul dumneavoastra. Gata cu judecator, grefier, aprod, jandarm, termene, taxe de timbru, etc. Gata cu rusinea de a merge in instanta,totul se desfasoara discret in biroul unui mediator care face ca divortul dumneavostra sa fie mai putin traumatizant atat pentru dumneavostra cat si pentru copii. Daca vreti sa aflati mai multe despre cum puteti obtine un divort rapid si fara mari cheltuieli la mediator va recomand urmatoarele postari:
Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2012


Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

vineri, 12 octombrie 2012

ACTE NECESARE PENTRU AUTORIZARE CA MEDIATOR


Va prezentam in continuare actele necesare pentru emiterea hotararii de autorizare, a autorizatiei de functionare si a legitimatiei de mediator in vederea desfasurarii activitatii de mediere.
Pentru a putea desfasura activitatea de mediere trebuie sa va aflati in posesia urmatoarelor documente:

De ce medierea procedura prealabila instantei de judecata ?


Observ cu ingrijorare o reticenta a multor persoane, unele solitare, altele ca reprezentante ale unor clase profesionale, legat de recenta lege 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Am incercat sa raspund in termeni profesionali explicand avantajele medierii, importanta sa sociala, si administrativa. Rezultate slabe. Am continuat explicand firescul medierii, necesitatea ei si beneficiile enorme pe care medirea le aduce. Primesc aprobari amabile, dar reticenta ramane. M-am concetrat la a promova profesionalismul meu si al multor colegi a caror prietenie si colegialitate ma onoreaza. Tot ce am obtinut a fost o privire reticenta: mediatorul care se lauda. Astazi voi schimba strategia. Astazi ma voi folosi de cea mai simpla si accesibila operatie logica: comparatia !


Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

miercuri, 3 octombrie 2012

Sanctiuni pentru neprezentarea la informare despre mediere


In textele intalnite in presa din Bucuresti , unele preluate si pe acest site, ca si pe site-urile multor colegi mediatori intalnim urmatorul text :
“Inainte de sesizarea instantei de judecata sau a organului de urmarire penala, partile sau oricare dintre acestea sunt tinute sa incerce solutionarea conflictului prin mediere, sub sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale
Unele organe de presa sau site-uri ale mediatorilor prezinta acest text ca fiind chiar parte din legea 115/9 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Daca ar fi sa luam de bun textul o prima sanctiune ar fi “sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale
Nu stiu de unde a aparut acel text in presa pentru ca se nu regaseste nici in legea 115/2012 si nici in legea192/2006. Cel mai probabil initiatorii legii 115/2012 au dorit acest paragraf in  legea 115/2012 dar, pe parcursul procedurii parlamentare, in comisii, respectivul paragraf a cazut si odata cu el si  “sanctiuneaEXPRESA a prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale
Asa cum stim, legea se interpreteaza in spiritul si in litera ei dar, cu toate acestea, sunt voci care indraznesc a interpreta o prevedere legala ca fiind “sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata “
Este vorba despre Codul de Procedura Civila republicat 2012. Legea 134/2010 privind Codul de procedura Civila republicat care spune la Art 193:
Procedura prealabila Art. 193
(1) Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
(2) Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.
Numai ca, nici legea 192/ 2006 si nici legea 115/2012 nu prevede medierea ca procedura prelabila.
Dar, Legea 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator la Art. 60^1 Spune ca:
(1)     In litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii,
Eu nu as indrazni sa interpretez ‘’ partile sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii ‘’ ca fiind  ‘’ procedura prealabila ‘’.
Acum ca am terminat cu “sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale” putem trece la,


Sanctiunile concrete prevazute in legislatie pentru neprezentarea la informarea gratuita despre avantajele medierii . 

duminică, 30 septembrie 2012

Functionarii publici si consilierii juridici pot fi mediatori


Functionarii publici pot fi mediatoriConsilierii juridici pot fi mediatori. Sigur ca nimeni nu este mediator de drept, oricine doreste sa devina mediator , fie ca este functionar publicconsilier juridic sau avocat, trebuie sa parcurga etapele de cursuri de mediatorexamen de mediator siautorizarea ca mediator in urma examenului sustinut cuconsiliul de mediere - Bucuresti.  Pentru asta recomand postarile :Modele acte Birou de Mediator ,Cursuri de mediator , Cursuri mediere in Bucuresti , Mediator vs Avocat , sau, Sunt avocatii mediatori de drept ? sau Sfaturi mediere .
Consiliul de mediere, inca nu impune nicio incompatibilitate intre calitatea de mediator si alte alte profesii care sa fie profesate in paralel cu cea de mediator chiar si daca vorbim de functionari publici si/sau consilierii juridici.
Trebuie avut in vedere ca medierea fiind o profesie liberala necesita timp foarte mult,justitiabilii interesati de mediere slicitand intalnirea cu mediatorul in timpul orelor de program. Deasemenea trebuie sa stim ca in Bucuresti concurenta in profesia de mediator este foarte mare, foate multi avocatii fiind deja autorizati ca mediatori, dar sicorpul mediatorilor neavocati din Bucuresti fiind unul foarte numeros.
Deasemenea trebuie avut in vedere ca autorizarea ca mediator in Bucuresti prespune continuarea pe : http://mediatorbucurestimustateanu.ro/functionarii-publici-si-consilierii-juridici-pot-fi-mediatori/
Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

marți, 18 septembrie 2012

Mediator – Mediere – Bucuresti


Justitia din Romania avea nevoie de o lege a medierii la nivelul legilor moderne, europene.Medierea in Bucuresti este alternativa moderna, rapida, eficienta, la justitia clasica, greoaie si invechita cu un mare consum de timp, bani si nervi, neadaptata la cerintele societatii moderne. Solutiile integrative oferite de mediere sunt principalul pas de modernizare a sistemului juridic clasic construit pe valori medievale, distributive.
Experienta indelungata in profesia de mediator in Bucuresti m-a ajutat sa fiu martorul imbunatatirilor pe care medierea le-a primit de-a lungul timpului, a perceptiei oamenilor la inceput reticenti si , in primul rand, a zambetului larg pe chipul oamenilor odata cu semnarea acordului de mediere dupa ce, cu cateva ore inainte, pe chip li se citea …continuarea pe http://firme-contracte.ro/


Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

Onorariu Mediator Tarife mediere


Profesia de mediator fiind o profesie liberala  presupune ca nu exista o grila cu tarife mediereimpusa de Consiliul de mediere ce trebuie respectata de mediatoriOnorariul unui mediatorvariaza in functie de complexitatea cazului supusmedierii, de experienta mediatorului si de gradul de solicitare pe care mediatorul il are. In Bucuresti gasim tarife mediere incepand de la…continuarea pe :http://mediatorbucurestimustateanu.ro/index.php/2012/09/onorariu-mediator-tarife-mediere/

Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

duminică, 16 septembrie 2012

Cursuri de mediator


Preocuparea mea de a promova medierea, de a ajuta cat mai multi mediatori proaspat absolventide cursuri pentru mediator sa se lanseze in profesia de mediator ma face sa fiu tot mai sigur ca simplul curs de formare in mediere nu este suficient pentru a obtine un mediator apt sa faca faca solicitarilor tot mai diverisificate din experienta medierii de zi cu zi.
In faza initiala aceste cursuri de mediator au fost concepute pentru ...continuarea pe : http://mediatorbucurestimustateanu.ro/index.php/2012/09/cursuri-de-mediator-2/


Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

Sfaturi mediere


Sfaturi despre mediere gasim pe multe site-uri ale mediatorilor chiar daca multi colegi mediatoriofera sfaturi despre mediere privind mediereadin perspectiva profesionistului si mai putin a cetateanului justitiabil. Pentru ca medierea exista in Romania si in Uniunea Europeana de relativ putin timp, se impune sa oferim sfaturi despre mediere evitand limbajul profesional al mediatorilor si teoretizand mai putin concentrandu-ne pe sfaturi despre mediere practica, aplicata, pe intelesul tuturor !
Concentrandu-ma pe sfaturi cat mai practice despre mediere am plecat de la a explica...continuarea pe :http://mediatorbucurestimustateanu.ro/index.php/2012/09/sfaturi-mediere/


Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

Divortul prin mediere si interesul superior al copilului


Cand doi oameni aflati intr-o casatorie in urma careia au rezultat si copii hotarasc sa renunte la a mai fi sot si sotie, trebuie sa oficializeze desfacerea casatoriei fara furie si fara a lua din cauza grabei si a nervilor hotarari ce pot avea efecte negative atat asupra lor, cat si a propriilor copii.
Prin divort doua persoane inceteaza sa mai fie sot si sotie, dar nu vor inceta niciodata sa fie parinti. De multe ori parintii neglijeaza interesul superior al copilului si, din razbunare, priveaza copilul de dreptul de a se bucura si de prezenta celuilalt parinte, prin solicitari absurde in instanta, ceea ce pe termen lung ii poate crea minorului traume severe si modificari la nivelul comportamentului si al personalitatii.
Daca procesul de divort in instanta stabileste in baza unor legi stricte locuinta copilului dupa desfacerea casatoriei, prin mediere ... continuarea pe : http://mediatorbucurestimustateanu.ro/index.php/2012/09/divortul-prin-mediere-si-interesul-superior-al-copilului/

Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

Medierea obligatorie 2012

Medierea obligatorie este un deziderat al mediatorilor inca de la inceputul implementarii medierii in Romania considerat a fi odata cu aparitia legii numarul 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Experienta Italiei in care medierea obligatorie a fost reglementata prin lege a creat un precedent imbucurator pentru mediatorii din toate lumea, in special pentru mediatorii din Romania cei care au inceput o ampla dezbatere publica despre necesitatea sociala  a completarii legii 192/2006 cu un articol despre  medierea ca procedura prealabila obligatorie, mai pe scurt despre medierea obligatorie ! In acelasi timp, liderii asociatiilor profesionale  ale mediatorilor si alesiimediatorilor din Consiliul de Mediere cu sediul in Bucuresti, au inceput demersurile pentru o noua initativa legislativa pentru completarea si modifcarea legii numarul 192/2006 cu dezideratul – Medierea obligatorie ! Medierea obligatorie a capatat rapid un sustinator important ...continuarea pe : http://mediatorbucurestimustateanu.ro/index.php/2012/09/medierea-obligatorie-2012/

Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

Numarul de cazuri rezolvate prin mediere


Numarul cazurilor rezolvate prin mediere  este in continua crestere in ultimii ani daca tinem cont de datele pe care la gasim in cartea Culegere de hotarari judecatoresti pronuntate in materia medierii aparuta sub ingrijirea domnului Dragos CALIN (judecator, Curtea de Apel Bucuresti, Vicepresedinte al GEMME Europa) carte care trateaza in detaliu numarul de cazuri rezolvate prin mediere, natura acestora, felul in care acestea devin hotarari judecatoresti sau sunt investite cu titlu executoriu dupa caz . Numarul de cazuri rezolvate prin mediere inBucuresti este vizibil mai mare decat numarul de cazuri rezolvate prin mediere  inafara .
Numarul cazurilor rezolvate prin mediere se calculeaza ...continuarea pe :http://mediatorbucurestimustateanu.ro/index.php/2012/09/numarul-de-cazuri-rezolvate-prin-mediere/


Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

Stiri despre legea medierii:Din 2013 nu mai puteti sa dati pe cineva un judecata decat dupa ce mergeti la mediator


Stiri despre legea medierii ! Daca pana acum persoanele fizice si juridice, inclusiv cel din Bucuresti,  puteau deschide un proces fara prea mare bataie de cap, începand din 2013 lucrurile se complica. Inainte de a merge în instanta sunteti obligati sa mai faceti „o oprire” la mediator.
Începand de la anul, se schimba legea privind medierea.
Astfel, orice persoana fizica sau juridica ce intentioneaza sa se adreseze instantelor de judecata va fi obligata sa treaca mai intai pe la un mediator, care va încerca sa ajunga la o situatie castigatoare pentru ambele parti.   

Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

marți, 19 iunie 2012

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator


 Plenul Camerei Deputatilor a adoptat astazi, 19.06.2012, cu un numar de 148 de voturi pentru Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Ieri, 18.06.2012 orele 16.00, in cadrul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati  s-a dezbatut proiectul de lege si s-a propus spre adoptare Plenului Camerei. Potrivit prevederilor art.75 din Constitutia Romaniei, republicata si ale art. 92 alin. (9) pct. 1 din Regulamentul Camerei Deputatilor, republicat, cu modificarile ulterioare, Camera Deputatilor este Camera decizionala.
    Legea va intra in vigoare la  01 octombrie 2012  iar instituirea obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata, prevazuta la art.601la 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial.
 Legea pentru modificarea si completarea Legii nr 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator o puteti gasi aici : http://mediatorbucurestimustateanu.ro/2012/06/lege-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-1922006-privind-medierea-si-organizarea-profesiei-de-mediator-textul-complet/

Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

miercuri, 30 mai 2012

Divortul prin mediere – Cum procedam ?


De foarte multe ori auzim despredivort prin mediere, dar explicatiile despre procedura prin care se efectueaza desfacerea casatoriei prin mediere sunt pe cat de necesare, pe atat de rare.
Astazi voi incerca sa explic pas cu pas cum putem divorta la mediator, care sunt avantajele, care sunt costurile si timpul pentru aceasta procedura.
Trebuie stiut ca in mai putin de 30 de zile nu se poate desface casatoria indiferent daca va adresati unui notar, mediator sau avocat.
De asemenea trebuie stiut ca divortul si partajul in urma desfacerii casatoriei sunt doua discutii separate si trebuie tratate individual chiar daca aparent se afla in aceeasi poveste.
Prin urmare, odata ce v-ati hotarat ca aveti motive temeinice pentru a renunta la casatorie si doriti desfacerea acesteia puteti contacta un mediator autorizat pe care il puteti gasi pe tabloul mediatorilor prezent in judecatoria pe raza careia ati avut ultimul domiciliu comun. Daca locuiti in Bucuresti este suficient sa sunati la unul din numerele de telefon afisate pe acest site, pentru a gasi un mediator indiferent de sectorul in care locuiti.
Este recomandat ca sotii sa se prezinte impreuna la mediator, dar daca dialogul intre dumnealor a fost intrerupt, se poate prezenta si numai unul dintre soti, urmand ca mediatorul sa ia legatura cu celalalt sot pe baza datelor de contact oferite de catre partea care a solicitat medierea.
Odata stabilita data la care partile se pot prezenta la sedinta de mediere, primul pas a fost facut.
Medierea este o negociere asistata de un profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor.
Sigur ca mediatorul poate fi si persoana autorizata sa intocmeasca o suma de documente in cazul in care partile sunt de acord cu toate capitolele ce trebuie discutate in mediere pentru ca acestea sa beneficieze de avantajele legale ale medierii. Dar mediatorul poate fi mai mult decat atat. Trebuie retinut ca PROCEDURA MEDIERII ESTE CEA CARE DUCE PARTILE LA UN ACORD ! Prin urmare partile nu trebuie sa vina cu temele facute la mediator pentru a intocmi niste documente. MEDIATORUL ESTE ACELA CARE CONDUCE CONSTRUCTIV DISCUTIA INTRE PARTI CATRE O SOLUTIE CU CARE TOATE PARTILE SA FIE DE ACORD !
In cadrul sedintei de mediere in care se discuta desfacerea casatoriei se vor trata urmatoarele puncte:
- Numele de familie pe care sa-l poarte dupa divort;
- Custodia comuna si exercitarea autoritatii parintesti (de catre ambii parinti);
- Stabilirea locuintei copiilor dupa divort;
- Modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii;
- Stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Felul in care se desfasoara sedinta de mediere precum si toate datele generale despre procedura medierii au fost tratate pe acest site  si le puteti gasi in aceasta postare : http://mediatorbucurestimustateanu.ro/2012/05/procedura-medierii/
As vrea sa retinem ca, dupa caz, in aceeasi sedinta de mediere se mai poate discuta si modalitatea de partajare a bunurilor comune, dar acest aspect in vom trata separat intr-o alta postare pe acest site.
Dupa ce sedinta de mediere se incheie mediatorul va intocmi un document care se numeste ACORD DE MEDIERE si care va contine concluziile discutiei purtate in mediere. Acest acord trebuie autentificat de instanta de judecata sau de un notar public si astfel se obtine si o hotarare de divort in conditiile negociate in cadrul procesului de mediere si consemnate in acordul de mediere intocmit odata cu inchiderea sedintei de mediere.
Cat costa medierea ?  Si acest capitol a fost tratat separat pe acest site si tot ce trebuie sa stiti despre acest aspect gasi in aceasta postare :http://mediatorbucurestimustateanu.ro/2012/05/mediatori-bucuresti-cat-costa-medierea/
Chiar daca apelarea la mediere nu este obligatorie  ea confera cateva avantaje care nu pot fi neglijate:

Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

miercuri, 16 mai 2012

Ghid de bune practici in mediere

Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

Medierea a ajuns la un grad apreciabil de maturitate in Romania. Presa a devenit mai receptiva la mediere, instantele de judecata sunt din ce in ce mai deschise la ajutorul pe care medierea il ofera justitiei, iar o parte din mediatori au acumulat suficienta experienta pentru a forma o zona de varf a clasei profesionale amediatorilor. Cu toate acestea, in functie de scolile de formare, de educatie si de experienta profesionala, practicilemediatorilor sunt uneori diferite iar asta ar putea deruta justitiabilul in defavoaremedierii si a mediatorilor. Pana la urma dupa ce criterii apreciem profesional  unmediator ? Dupa numarul de medieri, dupa numarul de acorduri, dupa raportul de succes dat de medieri/acord ? Sau poate apreciem dupa cultura juridica si gasirea niselor de aplicabilitate a medierii, ori poate dupa felul in care formuleaza pentru instanta acorduri de nerefuzat ? Un mediator bun este unul care creeaza , sau unul care respecta regulile la perfectie ?  Si cel mai important, ce facem cu mediatoriiproaspat formati si lansati in piata fara un ghid de bune practici asa cum toate clasele profesionale au deja pentru buna lor functionare ?
Este necesar un ghid de bune practici in mediere ? Si daca da, cine ar trebui sa se ocupe de conceperea acestuia ?    Primul raspuns ar putea fi Consiliul de Mediere, dar daca Consiliul ar impune un astfel de ghid asociatiile profesionale ar avea reactii ostile. Sa il faca asociatiile profesionale ? Asociatiile sunt atat de multe, de dezbinate si de diferite in conceptii incat nu se vor aseza nicio data la masa negocierii pentru elaborarea acestui ghid. Ce este de facut in aceasta situatie ? Sa facem propuneri pe forumuri pana cand ajungem la o formula finala pe care sa o propunem Consiliului de Mediere ? Sa mai cream o comisie, un comitet ? Si, cel mai important, ce ar trebui sa contina un astfel de ghid de bune practici in mediere ?
Personal, am o suma de sugestii pentru un ghid de bune practici in mediere si consider ca experienta mea de mediator si gradul de solicitare profesionala la care am ajuns imi permite sa fiu unul din initiatorii acestui ghid. Pe de alta parte solicitarile pe care le am de la colegi mediatori din tara care imi solicita sa ma implic in acest proiect si increderea ascociatiei profesionale din care fac parte in proiectele mele ma obliga sa fiu voluntar acestui demers.
Prin urmare, in scurt timp vom gasi o cale pentru elaborarea si publicarea unui ghid de bune practici in mediere, unul dintre autori fiind subsemnatul,

duminică, 13 mai 2012

MEDIERE BUCURESTI – Cum sa obtii tot ce iti doresti in cadrul unui proces de mediere ?

Consiliul de Mediere, informare de la Judecatorie, informare mediere tribunal, Judecatoria Sectorului 1, Judecatoria Sectorului 2, Judecatoria Sectorului 3, Judecatoria Sectorului 4, Judecatoria Sectorului 5, Judecatoria Sectorului 6., mediator, mediator autorizat, Mediator autorizat de Consiliul de Mediere pentru activitati de mediere in Bucuresti, Mediator Judecatoria Sectorului 1, Mediator Judecatoria Sectorului 2, Mediator Judecatoria Sectorului 3, Mediator Judecatoria Sectorului 4, Mediator Judecatoria Sectorului 5, Mediator Judecatoria Sectorului 6., Tabloul Mediatorilor Bucuresti

Medierea este o negociere asistata de un profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor  – Mediatorul . Tot ce trebuie sa faci la mediator este sa vorbesti. Nu trebuie sa stii legi, nu ai nevoie de formule si formulari juridice, si nici nu trebuie sa ai teama ca exista cel mai mic risc care sa te faca sa pierzi. Astazi am sa iti vand un mic secret: calitatile tale de negociator iti pot aduce un castig  in mediere. Mediatorul nu are voie sa se amestece in formula finala pe care partile o hotarasc. El este impartial, echidistant si nepartinitor. Mediatorul nu va da o solutie conflictului vostru pentru ca nimeni pe lumea asta nu stie mai bine decat tine ceea ce iti doresti si ceea ce refuzi . Iar in urma procesului de mediere lucrurile trebuie sa iasa asa cum vei fi tu de acord sa fie ! Stiu ca pare uimitor, dar un mediator bun duce intotdeuna partile la un acord.  Chiar daca nu isi expune parerea in cadrul procesului demedieremediatorul va va adresa intrebari pe toata perioada sedintei de mediere. El pune intrebarile pe care voi nu vi le-ati pus niciodata si de raspunsul la aceste intrebari depinde obtinerea acordului de mediere. Pe langa asta, daca iti vei negocia bine conflictul, cealalta parte va ajunge sa fie de acord cu propunerile tale care la final vor fi consemnate in acord.
Ca sa fii un negociator bun trebuie sa cunosti cateva secrete:
  1. Nu te grabi sa emiti pretentii , nu iti expune primul oferta, asculta cat poti de mult ceea ce vrea sa spuna celalalt. Spre diferenta de discutiile obisnuite, dialogul partilor in fatamediatorului este controlat de profesionistul in gestionarea eficienta a conflictelor-mediatorul, cel care permanent va va adresa tot felul de intrebari .Mediatorul te va descoase si pe tine si celalata parte atat de mult incat nu se va opri pana cand nu va fi sigur ca a aflat totul. Din discutia condusa de mediator vei afla foarte multe despre celalalt. Fii atent la partea adversa ce spune, asta te va ajuta sa ii cunosti pozitia si sa stii cum trebuie sa abordezi negocierea.  Daca vei lasa cealalta parte sa formuleze prima oferta vei fi surprins sa descoperi ca unele lucruri va fi dispusa sa le cedeze din prima, iar asfel iti vei canaliza energia pe restul pretentiilor pe care le ai.
  2. Fii sincer si deschis in exprimarea cerintelor tale si cel mai important explica DE CE doresti ca finalul sa fie cel pe care il soliciti. NU UITA, contractual mediatorul se obliga sa pastreze confidentialitatea asupra celor discutate in mediere asa ca poti fi cat se poate de deschis. Vei fi surprins sa constati ca in momentul in care renunti sa te mai ascunzi dupa argumente care nu exista, discutia incepe sa aiba coerenta si sa capete un sens. IMPORTANT, daca sunt lucruri pe care nu le poti spune fata de partea adversa dar crezi ca sunt importante in gestionarea conflictului le poti spunemediatorului intr-o discutie separata care se tine in cadrul sedintei de mediere. De asemenea fii atent la partea adversa, orice miciuna spusa la masa medierii se va intoarce la final impotriva sa.
  3. Stabileste ce este mai important si ce este mai putin important in pretentiile tale. Negocierea  insemna   flexibilitate iar a fi flexibil presupune sa renunti uneori la pretentiile mai putin importante in favoarea celor capitale necesitatilor tale. Tocmai asta este partea frumoasa la mediere: in timp ce in instanta poti castiga sau poti pierde tot, absolut tot, in mediere solutia finala este una in care fiecare castiga ce este esential pentru el si nimeni nu ajunge sa piarda tot. Amandoi stim ca o parte din pretentiile tale  nu iti sunt capital necesare, ci vin mai mult din dorinta de a deposeda celalata parte de ceea ce stii ca vrea  si faci asta numai pentru ca a facut sa ajungeti la acest conflict. Prin urmare incearca sa eviti riscul de a pierde in negociere ceea ce este important pentru tine din cauza ambtiei de o obtine o chestie neesentiala dar pe care celalat si-o doreste.
  4. Cand incepi sa fii nesigur cere o pauza. Pauzele pot fi de mai multe feluri. Poti cere o pauza in care sa suni pe cineva cu care sa te sfatuiesti. Poti suna cel mai bun prieten, avocatul sau pe oricine crezi ca te poata ajuta cu sfatul de care ai nevoie. Poti cere o pauza in care sa ai o dicutie separata cu mediatorul. Sa ii spui mediatorului un punct vulnerabil al tau pe care nu il poti spune in mediere ajuta pentru ca in felul acestamediatorul va intelege sa renunte la intrebarile care duc in acea directie si care te expun. Poti cere o pauza in care sa ai o dicutie separata cu partea adversa. De cele mai multe ori partile afalte in conflict sunt fosti parteneri de afaceri, de viata, iar dupa cele aflata in mediere se simte nevoia unei discutii intre patru ochi. In dreptul familiei sotii afla de multe ori  in mediere ceea ce nu au aflat intr-o viata traita impreuna , iar in comercial aflarea problemelor partenerului de afaceri creeaza o stare de empatie suficienta de multe ori.
  5. Indrazneste ! Ai curajul sa spui ceea ce vrei, foruleaza fara menajamente pretentiile importante fara sa te blochezi in bariere de politete, rusine, teama s.a.m.d. Numai dupa ce mediatorul afla exact ceea ce iti doresti poti obtine dezideratul. Nu spera ca vei obtine ceea ce nu ai cerut pentru ca in mediere asta nu se va intampla niciodata.
Cele cinci sugestii formulate mai sus pot fi suficiente pentru a ne pregati de a intra intr-omediere din  care sa iesim castigatori. Sigur ca negocierea este o arta si ca secretele ei sunt mult mai profunde. Tocmai de aceea avem nevoie de un mediator. Ca si profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor mediatorul va adresa intrebarile care fac negocierea sa fie una profitabila pentru ambele parti.
Poate ca pare foarte teoretic si ai impresia ca divortului, neintelegerii tale in bussines, partajului, certurilor intre frati pe mostenirea de familie, sau, si mai rau, conflictului tau cu seful sau cu cel fata de care ai depus deja o  plangere penala, se pot aplica mai greu cele spuse mai sus. Este firesc sa crezi asta si o vei crede pana cand vei ajunge la sedinta demediere. Odata ajuns acolo negura conflictului se va lumina si totul va incepe sa capete un sens. Alternativa la mediere este sa mergi in instanta, cu termene, taxa de timbru, limbaj profesional, jandarm, aprod, grefiere, bani, nervi.
Daca crezi ca medierea poate fi o solutie suna acum un mediator. Informarea despremedire este gratuita, iar trecerea pe la mediator nu exclude posibiltate de ajunga in cazul in care esti nemultumit si in instanta.

Mediator Petru Mustateanu