Justitiabilul, pana la aparitia legii medierii si a profesiei de mediator, in cazul in care avea un litigiu sau un potential litigiu, nu prea avea alternative. Unica varianta era angajarea unui avocat in vederea solutionarii litigiului.
Avocatul, profesionist al dreptului, in urma achitarii unui onorariu si a incheierii unui contract de asistenta juridica, urma sa incerce(obligatie de diligenta nu de rezultat), sa rezolve respectivul litigiu. Uneori reusea, alteori, datorita situatiei juridice defavorabile a clientului sau, nu ajungea la rezultatul scontat de client. Adevarul este ca in momentul in care angajezi un avocat, o faci cu dorinta de a castiga procesul in care il angajezi. Insa acest lucru nu este tot timpul posibil. La fiecare proces, in situatia in care exista doua parti si fiecare are avocat ales, dupa epuizarea tuturor gradelor de jurisdictie, CINEVA PIERDE!
Nu am intalnit decat foarte putine situatii in care ambele parti sa fie multumite de solutia pronuntata de instanta in urma solutionarii unui litigiu. Sigur, este foarte posibil sa castigi procesul si instanta sa iti acorde tot ceea ce ai solicitat. Insa, exista un risc pe care trebuie sa ti-l asumi! Pe de alta parte, acum exista varianta medierii. Mediatorul profesionist incearca saajute partile sa ajunga la o intelegere pe cale amiabila, intelegere agreata de ambele parti. In cazul in care acest lucru nu este posibil, prima optiune (apelarea la serviciile unui avocat) ramane in continuare deschisa. Daca medierea esueaza, poti sa iti angajezi un aparator si sa ajungi in fata instantei care urmeaza sa decida IN LOCUL TAU!
La mediere, tu esti cel care decizi termenii intelegerii impreuna cu partea cu care ai un litigiu. Nimeni nu iti poate impune o solutie (cu atat mai putin mediatorul!), tu esti cel care decizi daca vrei sa ajungi la o intelegere sau daca vrei sa ajungi in instanta. Daca litigiul a ajuns deja in instanta dar nu a fost pronuntata inca o hotarare judecatoreasca, in cazul ajungerii la o intelegere (mediere reusita), TAXELE DE TIMBRU DEJA PLATITE ITI SUNT RETURNATE!
Daca doresti sa stingi un litigiu cat mai repede, medierea e solutia optima. Profesie de mediator fiind o profesie liberala, impune plata catre mediator a unui onorariu de mediere. Insa costurile medierii sunt mult mai reduse neavand de platit taxe de timbru, onorariu de avocat, onorariu de expert etc. In majoritatea cazurilor in care medierea reuseste, acest lucru se intampla la prima sedinta de mediere. In alte cazuri, sunt necesare doua sau mai multe sedinte pentru a da posibilitatea partilor sa genereze optiuni si solutii si pentru a reflecta la oferta facuta de cealalta parte. Astfel, recurgand la mediere reduci stresul inerent unor procese si nu in ultimul rand efortul financiar.
Sintetizand, mergi la AVOCAT sau la MEDIATOR?
Tu decizi… Nu uita, poti merge la sedinta de mediere si asistat de catre un avocat.
Sustac Zeno Daniel