sâmbătă, 26 noiembrie 2011

DIVORT PRIN MEDIERE

Divortul in mediere este in prezent una dintre cele mai des intalnite teme de lucru pentru un mediator. Insa nici un caz nu este similar altuia iar un bun mediator are adesea o sarcina foarte dificila in incercarea de a aduce cele doua parti la un numitor comun.

Mediere versus Instanta

In mod legal, despartirea familiei este reglementata atat de Codul civil (art. 373 si urmatoarele) cat si de Codul de procedura civila (art. 607-619). Totusi, cei ajunsi in instanta descopera destul de repede ca la tribunal dreptatea arareori se imparte dupa dorinta partilor. O asemenea situatie poate fi insa evitata daca se alege divortul prin mediere, o metoda mult mai usoara si mai eficienta de separare.

Mediatorul nu este si nu va fi niciodata judecator. Rolul sau este mult mai complex si implica punerea fata in fata a celor doi soti intr-un mediu neutru unde partile pot analiza obiectiv situatia in care se afla. In plus, orice decizie pe care cuplurile aflate in proces de separare o iau in fata mediatorului, este recunoscuta de lege. Astfel, fiecare dintre parti poate obtine anumite bunuri, tutela minorilor aflati in crestere sau alte beneficii ce ar fi fost foarte greu de obtinut in instanta.

O alta mare deosebire fata de tribunal este si aceea ca la divortul in mediere, despartirea este doar una dintre optiuni. Un bun mediator va putea sa inteleaga punctul de vedere al fiecareia dintre parti si va putea de asemenea sa intuiasca si alte cai pentru stingerea conflictului. Intr-adevar, multe cupluri ajung sa descopere in biroul mediatorului ca problemele ce pareau de netrecut acasa, sau la tribunal, aici reusesc sa isi gaseasca o rezolvare neasteptata.

Procesul de mediere si minorii

Alta mare problema cu care majoritatea celor ce lucreaza in mediere au de-a face este situatia minorilorin momentul despartirii sotilor. Evident, separat de conflictul parintilor, existenta unuia sau mai multor copii creeaza o noua latura procedurii de divort in mediere. Asta pentru ca minorul sau minorii sunt incredintati cel mai adesea unui singur parinte iar mediatorul este cel care trebuie sa analizeze cu atentie situatia. In asemenea cazuri, el trebuie sa se asigure ca nu exista factori ce pot pune in pericol existenta ori cresterea minorului (sau minorilor).

Alegerea unui divort in mediere reprezinta cea mai rapida, discreta si ieftina cale de separare a sotilor. Nu vor exista termene peste termene la infatisarea la tribunal, nu va exista alt martor in afara mediator, care este obligat prin lege sa pastreze confidentialitatea celor discutate si nu in ultimul rand, se va face o economie serioasa de bani. Pe de o parte pentru ca nu va mai fi nevoie de avocat iar pe de alta parte pentru ca nu va mai fi necesara plata taxei de timbru pentru bunurile partajate.

In plus, chiar daca exista deja un proces pe rol, acesta poate fi suspendat daca partile aleg sa mearga la un mediator.

In aceste conditii devine evident ca indiferent de natura motivelor ce duc la despartire, divortul in medierereprezinta cea mai buna solutie pentru toti membrii familiilor ce aleg sa mearga pe drumuri diferite.