Mediatorul te poate scapa de proces. In mai putin de o luna si cu maxima discretie poti fi divortat de sotie, dar si de partenerul de afaceri, doar apeland la un mediator.
Judecatorii, procurorii si chiar politistii vor trebui, in curand, sa prezinte persoanelor care se afla in conflict posibilitatea de a se adresa mediatorului pentru rezolvarea problemelor. In acest fel, instantele vor putea scapa de surplusul de dosare, iar cetatenii vor scapa de stres si vor castiga timpul pe care ar trebui sa-l piarda prin tribunale si banii pe care in mod normal ii irosesc pe parcursul unui proces. Cu doar 10% din suma cheltuita in instanta, se poate ajunge la o solutie chiar mai buna decat cea oferita de un judecator pentru ca cele doua parti cad de acord si nimeni nu pierde.
Cei care intentioneaza sa divorteze, sa obtina daune de la angajatorul care i-a concediat fara motiv, dar si oamenii de afaceri care risca sa fie executati silit pentru intarzierea unei plati pot apela la un mediator pentru a rezolva rapid si cu discretie problema.Managerii se gandesc ca procedurile in fata instantelor judecatoresti, precum si procedurile privind executarea, sunt complexe, greoaie si mai ales ca dureaza mai multi ani pana la un rezultat concret. In plus, din cauza unui incident procedural ori exceptie, instanta poate respinge actiunea formulata. Astfel, medierea apare ca procedura prin care partile sa se inteleaga, fara a exista neaparat un perdant.
Chiar daca se apelase la instanta inainte de mediere, partile isi pot recupera taxele achitate pentru proces dupa ce isi rezolva conflictul cu ajutorul mediatorului. Acordul semnat intre cele doua parti este prezentat judecatorului, se adauga la dosar, iar instanta ia act de el si procesul este finalizat, dupa care banii achitati pentru proces sunt recuperati de parti.
Articolul complet pe : http://e-juridic.manager.ro/index.php?pag=a&aid=4432
Divortul prin acordul partilor pe cale judiciara
noiembrie 26, 2011Comform http://mediatorgiurgiu.ro/ divortul prin acordul sotilor pe cale judiciara este o modalitate de incetare a casatoriei, indiferent daca sotii au sau nu copii din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, reglementare care nu s-a regasit si pana la data intrarii in vigoare a noului Cod civil. (art. 374 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata.
Conditiile si modalitatile de incheiere a acordului sotilor privind desfacerea casatoriei, precum si avantajele alegerii solutiilor amiabile privind conflictele de familie.
Art. 374 din Legea 287/2009 reglementeaza conditiile divortului prin acordul sotilor pe cale judiciara, care nu s-au modificat in raport de vechea reglementare, in sensul ca divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si daca au sau nu copii rezultati din casatorie, instanta fiind obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot, divortul neputand fi pronuntat daca unul din soti este pus sub interdictie.
Acordul sotilor trebuie sa mai cuprinda:
- numele de familie pe care sa-l poarte dupa divort;
- exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti;
- stabilirea locuintei copiilor dupa divort;
- modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii;
- stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
In cazul divortului cu copii, la acord se va atasa si un raport de ancheta sociala intocmita de catre autoritatea tutelara, care sa confirme ca intelegerea sotilor este in acord cu interesul superior al copilului.
Aspecte specifice
Acordul sotilor poate fi si rezultatul unei proceduri de mediere care sa se finalizeze prin incheierea unui acord de mediere privind desfacerea casatoriei.
In acest sens, dispozitiile Codului civil se completeaza cu dispozitiile art. 58 si 59, respectiv art. 64-66 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile ulterioare.
Potrivit acestor dispozitii, oricare din neintelegerile dintre soti privind:
- continuarea casatoriei;
- exercitiul drepturilor parintesti;
- stabilirea locuintei copiilor;
- contributia parintilor la intretinerea, educarea copiilor;
- impartirea bunurilor;
- drepturile legate de locuinta pot fi solutionate prin apelare la un mediator autorizat inscris in Tabloul mediatorilor, alegerea mediatorului fiind facuta de catre soti.
Acordul de mediere poate fi incheiat atat anterior sesizarii instantei, cat si ulterior acesteia, in orice faza a judecatii, chiar si in cazul cailor de atac.
In situatia in care sotii au ajuns la un acord prin mediere, acordul va fi redactat de catre mediator, daca nu s-a convenit altfel prin contractul de mediere si potrivit prevederilor art. 59 din Legea 192/2006 el va fi supus fie autentificarii la un notar public, fie incuviintarii de catre instanta de judecata.
Daca acordul de mediere s-a incheiat dupa sesizarea instantei, sotii vor beneficia de restituirea taxei de timbru achitate inclusiv cele vizand impartirea bunurilor.
Procedura in cazul acordului de mediere incheiat
a) anterior sesizarii instantei:
- acordul de mediere va fi insotit de o cerere prin care se va cere incuviintarea acestuia potrivit prevederilor art. 271 din Codul de procedura civila;
- instanta competenta este cea de la locul incheierii casatoriei sau ultimei locuinte comune a sotilor.
b) ulterior sesizarii instantei, acordul de mediere se depune la termenul fixat de catre instanta sau anterior acestuia, cu posibilitatea solicitarii schimbarii termenului de judecata.
Avantaje
In consecinta, solutionarea desfacerii casatoriei prin acord rezultat in urma procedurii de mediere ajuta partile (sotii ):
- sa divorteze fara sa fie nevoiti sa administreze probe prin care sa dovedeasca cine si in ce masura este vinovat de destramarea casniciei;
- sa gaseasca cele mai potrivite solutii in conditii de deplina confidentialitate, fata de caracterul public al unui proces de divort;
- sa solutioneze intr-un timp scurt conflictul dintre ei, solutia lor fiind aleasa de comun acord si nu impusa de instanta;
- sa fie scutiti de a achita taxele de timbru necesare in cazul unui proces care include si aspecte legate de copii, precum si impartirea de bunuri sau sa li se restituie taxa de timbru achitata, in cazul in care acordul s-a incheiat dupa sesizarea instantei.
Stiati ca:Partajul incheiat la mediator duce la recuperarea taxei judiciare de 3% din valoarea masei partajabile?
noiembrie 26, 2011Exact asa. Conform legii taxelor de timbru 3% din valoarea masei partajabile trebuie platit in cazul in care un partaj se efectueaza pe cale judecatoreasca.Vezi anexa A.
In cazul in care partajul se face la mediator, taxa judiciara de timbru se restituie integral iar costul partajului se reduce considerabil. Acesta ar fi unul din multele avantaje pe care medierea le aduce chiar daca inca nu a fost cunoscut pana acum acest lucru.Vezi anexa B.
Stiu, agentii imobiliari vor spune ca acelasi lucru se putea pana in 2010 cu o tranzactie care se depunea la prima infatisare si care deasemenea ducea la restituirea taxei de timbru judiciar. Numai ca, Mica Reforma in Justitie ( legea 202/2010), abroga articolul de legea care permitea acest artificiu .Vezi anexa C.
Deasemenea, notarii sau avocatii vor sari sa spuna ca mediatorii nu pot face un partaj fara o actiune in instanta si ca la mediator numai se ajunge la un acord cu privire la impartirea masei partajabile urmand ca hotararea sa fie emisa in urma unei actiuni de partaj depusa la judecatorie.
Nimic mai corect. Insa avantajul ramane acelasi iar costurile reduse se datoreaza depunerii la prima infatisare, sau in cazul proceselor deja incepute la urmatoarea infatisare, a acordului obtinut la mediator care trebuie sa contina o stampila de mediator autorizat precum si pozitia acestuia in tabloul mediatorilor. Actiunea in instanta poate fi depusa personal de orice cetatean iar timpul de asteptare pana la primul termen este compensata de reducerea cheluielilor care nu sunt deloc de neglijat.
Acum stii de ce trebuie sa tii minte unde gasesti un mediator auorizat ?
Anexa A
Legea 146/1997, actualizata 2011, privind taxele judiciare de timbru:
Art. 3.-Actiunile si cererile neevaluabile in bani se taxeaza astfel:
- stabilirea masei succesorale – 3% la valoarea masei succesorale;
- cereri de raport – 3% la valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
- cereri de reductiune a liberalitatilor – 3% la valoarea rezervei care urmeaza a fi reintregita prin reductiunea liberalitatilor;
- cereri de partaj Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata in conditiile art. 2 alin. (1); – 3% la valoarea masei partajabile.
Anexa B
Art 63 din Legea Medierii 192/2006
(1) In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia.
(3) Hotararea de expedient pronuntata conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.
Anexa C
Legea 202/2010 (Mica reforma in Justitie) care a intrat in vigoare incepand cu data de 25.11.2010 a abrogat fostul articol din Legea taxei de timbru (146/1997 actualizata)care spunea ca În cazul în care, până la prima zi de înfăţişare, părţile încheie tranzacţie …suma achitată cu titlu de taxă judiciară de timbru se restituie în întregime.